Śledzie po kaszubsku + filmik
Śledzie po kaszubsku to smaczne proste w przygotowaniu, świetnie nadają się na przyjęcia wigilie i nie tylko. Serdecznie zapraszam do ich przygotowania.
Składniki:
1/2 kg śledzi
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
2 listki laurowe
2-3 ziela angielskie
1/2szkl oleju
1szkl wody
Wykonanie:
Śledzie moczymy w wodzie lub mleku około 3-4 godziny.
Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki.
Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni aż się zeszkli, następnie dodajemy koncentrat, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz olej. Wszystko mieszamy i dolewamy wodę dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Tak przygotowaną cebulkę odstawiamy do przestudzenia.
Namoczone śledzie odlewamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dowolne kawałki.
Na pół misek wykładamy najpierw cebulkę,a na nią układamy śledzie wykładamy pozostałą cebulę.
Można śledzie te przełożyć do słoika. Śledzie tak przygotowane najlepiej smakują na drugi dzień.
Życzę Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz