Rożki z ciasta francuskiego nadziewane jabłkami to super dodatek do kawy lub herbaty. Rożki te są smaczne proste i szybkie w przygotowaniu. Do rożków potrzebujemy następujących składników:
Składniki:
- 1-płat ciasta francuskiego
- 6- średnich jabłek
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1/2szkl wody
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie do garnka wlewamy 1/4szkl. wody i dodajemy jabłka smażymy na małym ogniu około 10 minut co jakiś czas mieszamy żeby nam się jabłka nie przypaliły. Gdy jabłka zaczną przywierać do garnka to dolewamy resztę wody i dalej dusimy aż jabłka będą miękkie .Na koniec dodajemy cukier (jeśli jabłka są zbyt kwaśne to dodajemy trochę więcej cukru).
Płat ciasta francuskiego kroimy na 6 kwadratów na każdy z nich wykładamy po łyżce usmażonych jabłek sklejamy w trójkąt i dociskamy je za pomocą widelca, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec smarujemy rożki roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut.
Życzę smacznego!!!
Zapraszam na filmik https://youtu.be/D8lKwRKiVSU
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz