Pierniczki to tradycyjne słodkości jakie wypiekamy na kilka dni lub tygodni przed Świętami Bożego Narodzenia. Po upieczeniu możemy ozdobić je na wiele sposobów , jak również pierniczki można powiesić na choince robiąc w nich dziurkę za pomocą np. słomki do koktajli. Ja w swoich pierniczkach nie robiłam dziurek.
Składniki:
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60g masła
- 1 jajko
- 200g miodu
- 50g cukru pudru
- przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy miód, jajko , przyprawę, kakao oraz przestudzone masło. Wszystko razem zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.2-3mm i wycinamy pierniczki. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 8-10 mim. wyjmujemy i studzimy. Wystudzone pierniczki dowolnie ozdabiamy.
Zapraszam na filmik: https://youtu.be/QxecghZRdkg
Życzę Smacznego!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz