Łazanki z makiem to potrawa jaką podaję w swoim domu na wigilijny stół, jest ona szybka i prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- 200g maku
- 1/2 szkl cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- aromat pomaranczowy
- 1 duża łyżka śmietany
- 200 g makaronu łazanki
- 2 łyżki rodzynek
- orzechy włoskie
Wykonanie:
Mak sparzamy w mleku. Sparzony mak przekładamy na sito żeby dobrze odsączyć go z nadmiaru mleka. Łazanki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, przelewamy na sito i płuczemy zimną wodą .Następnie mak mielimy dwu krotnie przez maszynkę, dodajemy,pozostałe składniki i mieszamy. Wymieszany mak dodajemy do łazanek, również mieszamy żeby mak połączył się z łazankami.
Zapraszam na filmik: https://youtu.be/2tkWgwVtVGk
Życzę Smacznego!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz