Kolejna propozycja śledzi tym razem w occie, są one smaczne, proste w przygotowaniu i super nadają się na przyjęcia domowe, możemy również wykorzystać je do obiadu. do zrobienia takich śledzi nie potrzeba nam wielu składników.
Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych
- 2-3 cebule
- 1szkl. octu
- 2-3szkl. wody
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- pieprz w ziarenkach
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli.
Wykonanie:
Zalewa:
Ocet i wodę wlewamy do rondelka dodajemy sól zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Płaty śledziowe moczymy w wodzie, jeśli są zbyt słone to wodę zmieniamy kilka razy.
Śledzie kroimy na dowolne kawałki.
Następnie cebulę obieramy i kroimy w pół talarki lub dużą kostkę.
Do słoika wkładamy warstwę cebuli, śledzie robimy tak aż skończą się śledzie, dodajemy ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu oraz liść laurowy. Śledzie zalewamy przestudzoną zalewą, na wierzch wlewamy łyżkę oliwy przykrywamy słoik i odstawiamy na dobę.
Życzę Smacznego!!!
Link do filmiku - https://youtu.be/XRV2aY2bNdQ
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz