Kurki w śmietanie + filmik


Kurki pojawiają się w lasach w sezonie letnim w tym czasie można przygotować z nich wiele potraw. Jednak pamiętajmy, że kurki należą do produktów ciężko strawnych, długo zalegają w przewodzie pokarmowym dlatego nie powinny jeść ich dzieci jak również osoby starsze.
Kurki w śmietanie to mój kolejny przepis do którego przygotowania zapraszam. Jest smaczny i łatwy w przygotowaniu.


Składniki:

  • 70 dag świeżych kurek
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz 
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Cebulę kroimy w dużą kostkę.
Natkę pietruszki siekamy.
Na patelni roztapiamy masło wrzucamy pokrojoną cebulę i przez chwilę smażymy, następnie wrzucamy dobrze umyte kurki i dusimy około 20 min. Solimy i pieprzymy. Do podduszonych kurek wlewamy śmietany i chwilę jeszcze dusimy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.


Życzę Smacznego!!!

Link do filmiku - https://youtu.be/txjQDiVPFAU

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz