Kurki pojawiają się w lasach w sezonie letnim w tym czasie można przygotować z nich wiele potraw. Jednak pamiętajmy, że kurki należą do produktów ciężko strawnych, długo zalegają w przewodzie pokarmowym dlatego nie powinny jeść ich dzieci jak również osoby starsze.
Kurki w śmietanie to mój kolejny przepis do którego przygotowania zapraszam. Jest smaczny i łatwy w przygotowaniu.
Składniki:
- 70 dag świeżych kurek
- 250 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę kroimy w dużą kostkę.
Natkę pietruszki siekamy.
Na patelni roztapiamy masło wrzucamy pokrojoną cebulę i przez chwilę smażymy, następnie wrzucamy dobrze umyte kurki i dusimy około 20 min. Solimy i pieprzymy. Do podduszonych kurek wlewamy śmietany i chwilę jeszcze dusimy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Życzę Smacznego!!!
Link do filmiku - https://youtu.be/txjQDiVPFAU
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz