Składniki:
- 25g drożdży
- 300g mąki przennej
- 200g mąki żytniej
- 1 1/2 szklnki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- słonecznik
Przygotowanie:
Drożdże ropuszczamy w szklance ciepłej wody. W dużej misce mieszamy obie mąki , dodajemy sól, drożdże, wodę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników, następnie dodajemy słonecznik, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po godzinie ciasto przekładamy do keksówki formujemy i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Po 30 minutach chlebek pryskamy wodą i posypujemy wierzch słonecznikiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30minut. Smacznego!!
Filmik - https://youtu.be/TkVNnwSf4L8
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz