Składniki:
-1kg mięsa wieprzowego
-1/2kg podgardla
-2-3 bułki kajzerki
-2 marchewki
-1-2 pietruszki
-kawałek selera
-5-6 jajek
-pieprz, sól, gałka muszkatołowa
-bułka tarta
-2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso i podgardle kroimy w dowolne kawałki i wkładamy do garnka. Włoszczyzne obieramy i dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem do miekkości na małym ogniu (nie dodajemy wody).
Uduszone mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie bułki namaczamy w sosie jaki pozostał nam po uduszeniu mięsa.
Mięso oraz marchewkę mielimy przez maszynkę 2 razy. Na koniec namoczone i odcisniete bułki również mielimy przez maszynkę. Do przeciśniętego mięsa wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i dobrze wyrabiamy.
Formy ( najlepiej keksówki ) smarujemy smalcem lub olejem i wysypujemy bułkę tartą tak żeby oblepiła wszystkie ścianki.
Wyrobioną masę przekładamy do formy, wyrównujemy i posypujemy odrobinę bułki tartej na wierzch masy.
Piekrnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około1 godziny.
Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
Zapraszam na filmik https://youtu.be/z1XKXhohfT8
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz