DOMOWY PASZTET + FILMIK

 

 
Składniki:
-1kg mięsa wieprzowego 
-1/2kg podgardla
-2-3 bułki kajzerki
-2 marchewki
-1-2 pietruszki
-kawałek selera
-5-6 jajek
-pieprz, sól, gałka muszkatołowa 
-bułka tarta
-2 łyżki oleju 
 
Przygotowanie:
 
Mięso i podgardle kroimy w dowolne kawałki i wkładamy do garnka. Włoszczyzne obieramy i dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem do miekkości na małym ogniu (nie dodajemy wody).
Uduszone mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie bułki namaczamy w sosie jaki pozostał nam po uduszeniu mięsa. 
 
Mięso oraz marchewkę mielimy przez maszynkę 2 razy. Na koniec namoczone i odcisniete bułki również mielimy przez maszynkę. Do przeciśniętego mięsa wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i dobrze wyrabiamy.
Formy ( najlepiej keksówki ) smarujemy smalcem lub olejem i wysypujemy bułkę tartą tak żeby oblepiła wszystkie ścianki. 
Wyrobioną masę przekładamy do formy, wyrównujemy i posypujemy odrobinę bułki tartej na wierzch masy.
Piekrnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około1 godziny.
Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!

Zapraszam na filmik  https://youtu.be/z1XKXhohfT8

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz