Rolada drobiowa to bardzo smaczna i delikatna, łatwo się ją kroi nie kruszy się i jest prosta do zrobienia. Świetnie nadaje się po wystygnięciu jako wędlina na kanapki jak również na stół a także, można jeść ją na ciepło. Serdecznie zapraszam do jej zrobienia.
Składniki:
- 3 duże piersi
- 4 dużych udek z kurczaka
- 1 jajko
- 3/4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Farsz do rolady:
Udka myjemy osuszamy, obieramy ze skóry i oddzielamy mięso od kości, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa, dodajemy jedno jajko, 3/4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka ( jeśli nie lubicie przyprawy do kurczaka to możecie ją spokojnie ominąć ), posiekaną natkę pietruszki i wszystko dobrze wyrabiamy najlepiej ręką.
Piersi z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i usuwamy wszystkie błonki i tłuszczyk jaki znajduje się na piersi. Następnie rozcinamy pierś na pół ale nie do samego konica żeby jej nie przeciąć, lekko rozbijamy ale nie za cienko bo wtedy nie będziemy mogli zwinąć rolady. Na desce rozkładamy folię spożywczą i układamy na niej piersi, solimy i pieprzymy następnie wykładamy farsz, dobrze go rozkładamy i zwijamy w roladę za pomocą foli, folia zastąpi nam rękaw ale musi bardzo ściśle przylegać do rolady ( przed zawinięciem rolady w folię, delikatnie oprószamy przyprawą do kurczaka lub solą ). Gdyby rolada nam się rozlatywała to można ją związać sznurkiem i wtedy będziemy pewni, że nam się nie rozpadnie podasz pieczenia. Tak przygotowaną roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego, blaszki lub gęsiarki, lekko wysmarowanej oliwą ale bez przykrycia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ( 180 stopni ) około 1godziny ( ja musiałam trzymać trochę dłużej bo mój piekarnik słabo piecze ). Po upieczeniu roladę przekładamy na talerz lub deskę i zdejmujemy sznurek oraz folię jeszcze jak rolada jest ciepła. Można podawać ja na ciepło lub też na zimno na kanapki.
*Podczas pieczenia rolady uzyskaliśmy tłuszcz, nie wylewamy go tylko przelewamy do jakiegoś naczynia i można dodać go do zupy.
Życzę Smacznego ;-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz